top of page

Wilde Recepten

Hallo (toekomstige) wildplukker!  Om je te stimuleren echt gebruik te maken van de natuur bij je om de hoek, deel ik met liefde enkele samengestelde wilde recepten. Vergeet niet te plukken met respect voor de natuur en heerlijk te genieten van deze pure maaltijden! Veel plezier ermee!

Image by Linus Geffarth

Bloesemsiroop

Benodigdheden

  • 2 handen bloesem

  • 1 liter water

  • 800 gram suiker

  • 4 schijfjes citroen

Handelingen

  • Je kan bijvoorbeeld sleedoorn (mrt-apr), meidoorn (apr-mei) of vlier (mei-jun) gebruiken. Ieder jaar bloeit de bloesem weer net anders, dus vooral goed kijken als je buiten wandelt. Van de meidoorn gebruik je de bloesem met roze meeldraadjes, die zijn nog niet bezocht door de bijtjes dus nog lekker zoet! Pluk de bloesem op een droge (zonnige) dag. Laat eventuele beestjes er uitlopen en starten maar!

  • Vul een pan met 1 liter water en doe de bloesem erbij (mag met wat blad, maar zonder is lekkerder). Breng net aan de kook en draai het vuur dan weer uit. Laat dit mengsel een nachtje staan. 

  • De volgende dag zeef je de bloemen eruit.

  • Zet het mengsel weer op vuur en voeg de suiker en citroenschijfjes toe.

  • Laat het niet koken, maar op zacht vuur pruttelen. Na ongeveer een half uur is de siroop klaar. 

  • Laat de siroop goed afkoelen en giet dan over in een schone fles. Bewaar het ongeveer 1 maand in de koelkast. 

  • Extra lekker met een ijsblokje en koud water of in de koffie of...

Image by Les Argonautes

Brantnetelpizza

Benodigdheden

  • 100 gram havermout

  • 2 eieren

  • 100 gram haveryoghurt of sojayoghurt

  • 2 handen verse brandnetel

  • half handje verse marjolein of oregano

  • halve theelepel baking soda

  • zout

  • peper
     

Voor de saus

  • verse tomaten

  • basilicum

  • marjolein of oregano

  • zout

  • peper
     

Topping

  • parmigiano

  • lavendelazijn

  • wilde groenpluk
     

Handelingen

  • verwarm de oven voor op 180 graden celcius

  • vermaal de havermout (met een koffiemolen bijv.)

  • meng alle droge ingrediënten

  • vermaal of versnipper de brandnetel en voeg deze toe aan het droge mengsel

  • voeg de yoghurt en de eieren toe en maak een glad beslag

  • evenredig uitspreiden op een met bakpapier beklede bakplaat of in een ingevette dutch oven!

  • ca. 10 minuten gaar bakken

  • haal de pizza uit de oven en doe de saus en parmigiano erop en dan gaat de pizza weer 10 à 15 minuten de oven in!

  • haal de pizza uit de oven en top af met lavendelazijn en wilde groenpluk en smullen maar!
     

Lente Snack

Benodigdheden

  • blokjes kaas

  • snoeptomaatjes

  • hondsdraf blaadjes of jong paardenbloemblad

  • madeliefjes

  • prikkers
     

Handelingen

  • Spoel de hondsdrafblaadjes af met water. Let op: de madeliefjes niet, want dan gaan de bloemhoofdjes dicht!

  • Snijd de tomaatjes  door het midden. Leg een hondsdrafblaadje of paardenbloemblaadjes op een blokje kaas, daarop een half tomaatje en tot slot het madeliefje. Prik in het midden van de bloem de prikker en klaar is kees! Een snelle zomerse snack die er ook nog leuk uit ziet!

938EEF39-7D38-4D01-992A-09E26189953E.jpg
bottom of page