Paardenbloem | Taraxacum officinale

De paardenbloem.. het eerste kruid wat ik leerde kennen. Omdat iedereen het wel kent? Het overal groeit? Je als kind je eigen hand kleurde met de kleurstoffen van de bloem? Of omdat ze mij riep? 'Hé hallo daar, ben je gevallen? Heb je pijn? Kneus een blad en wrijf deze op de plek.' Het is vast een mix van deze dingen geweest, maar vooral ook het laatste. Want dit is wat ik voelde in m'n hart als kind.. en nu als volwassene mij kan herinneren. Communiceren met de natuur.. door te luisteren, te kijken.. en te ervaren. De smalle weegbree en de paardenbloem bezitten beide wit melksap wat desinfecterend en herstellend werkt. Deze week wandelde we door de Almeerse bossen en leerde ik mijn neefje hoe hij brandnetels kan plukken zonder geprikt te worden. In het begin nog best een kunst.. ook voor mij, dus ja, hij werd geprikt. Persoonlijk grijp ik dan sneller naar de paardenbloem dan de weegbree. Voor mij heeft deze toch een wat verkoelende werking, wat fijn voelt bij zo'n prikkeling. Mijn neefje is het ermee eens! Wel gebruiken we toch ook de smalle weegbree, dat is immers dé pleister van de natuur. Maar daar een ander keer meer over. Terug naar de paardenbloem: Vorig jaar interviewde ik Luis Cabrera voor de KruidenReus. Ik deel enkele stukjes uit het interview met jullie: 'In Colombia wordt de paardenbloem ook wel ‘sana lo todo’ genoemd, wat allesgenezer betekent. Je kan de bloemen, bladeren en de wortel gebruiken. Een andere Spaanse naam is ‘amargón’, wat bitter betekent. Maar wij zeggen vaak, hoe bitterder een kruid, des te geneeskrachtiger deze is.' Nu vind ik, Nas, gedroogde paardenbloemwortel juist lekker! Het heeft iets weg van zoethout en is ook nog eens reuze gezond.

Luis vertelde meer: 'De wortel is heel bitter, dus dit kreeg ik echt als medicijn of als ik extra energie nodig had. De paardenbloemwortels worden in Colombia ook ingezet bij verzwakte kinderen (die vaak ziek worden). Het is niet wetenschappelijk bewezen dat dit zou werken, althans niet dat ik weet. Maar het is een bekend gebruik in Colombia. De wortels van de paardenbloem zijn niet zo hard, dus gemakkelijk te stampen met een vijzel bijvoorbeeld. Deze kunnen vers of droog gestampt worden, maar vers is naar mijn mening beter. Van het blad trekken we thee of we verwerken deze rauw door de salade. Het blad wordt voornamelijk gebruikt om te ontgiften omdat deze bloedzuiverend werkt.
De bloem geeft een bepaalde aroma af. Dus deze werd vaak toegevoegd aan een lokale drank genaamd Aguardiente. Na de toevoeging liet je de drank dan even intrekken voordat deze opgedronken werd.’ Genoeg manieren om alles wat de paardenbloem ons biedt te gebruiken, maar altijd met zorg en respect voor dit bijzondere Jupiter kruid. Een tikkeltje astrologie om mijn verhaal af te maken: Jupiter kruiden staan bekend om hun ontgiftende en reinigende werking. De Paardenbloem is hier één van, maar zo ook de salie en de bosbes bijvoorbeeld. Nu de zaden van de paardenbloem zich hebben verspreid als wensen in de wereld en het blad langzaam afsterft, is het een uitstekende tijd om wat paardenbloemwortels uit te graven. En geen zorgen.. De paardenbloem heeft een penwortel en haal je makkelijk uit de grond. De penwortel verteld ons dat ze aardend en versterkend werkt. Ze is dus onuitroeibaar! Een deel van de wortel blijft vaak over in de grond en zal helen om weer tot een nieuwe plant te groeien. Haal je de hele wortel eruit, dan kan deze eventueel gescheurd worden; een deel houd je en een deel plant je terug. Of.. je zorgt dat je helpt met verspreiding volgend jaar zomer door 100 meer wensen te doen en de liefde van de paardenbloem te wereld in te sturen.